22.11.2009 г.

ПРАЗНИК НА БОЖОЛЕТО


По традиция във Франция, и както от години вече е на мода в цял свят, третият четвъртък на ноември се празнува новото младо вино Божоле Нуво.
Традицията на празнуване на новата реколта по тези места е от началото на деветнайсети век. Третият четвъртък на ноември е установен през 1985. Начало на празника дават винопроизводителите от град Божо (Beaujeu).

Le Beaujolais Nouveau est arrive! или It’s Beaujolais Nouveau Time! се анонсира точно в 12 часа в полунощ на третия четвъртък на ноември. Празненствата продължават цял ден - в четвъртък във всички магазини за вино, кафета и барове във Франция от ранна сутрин се дегустира новото божоле.
Това е младо вино, което се консумира от ноември до февруари. Произвежда се в малук винарски регион на север от Лион. Гроздоберът му се извършва задължително на ръка, през септември. Мецерацията на виното божоле е само 4-5 дни, и така се запазва свежият плодов аромат на виното. В рамките на месец преминава през две ферментации, между реколтата и разливането в бутилките.
Виното Божоле Нуво се отличава с наситеност, свежест, богат вкус и силен ароматен букет. Различният и уникален вкус всяка година се дължи на ускорената ферментация. Ако виното влезе в бутилките няколко часа по-рано, то може да се окаже прекалено леко и безцветно, от друга страна няколко часа закъснение водят до тежест и тръпчивост.

Няма коментари:

Публикуване на коментар