20.08.2012 г.

За макароните


Много хора мислят, че макаронените изделия са едва ли не враг номер 1 на добрата фигура, че са измислени в Италия и че някои видове са по-калорични от други. Разберете кое от всичко това е вярно и кое – не.
Макаронените изделия (или паста, както е популярното название на тази храна) са една от най-разпространените храни. Приготвят се страшно лесно, вкусни са и изобщо - те са мечта за всяка домакиня, самотен ерген или група приятели, които са решили да вечерят заедно.
Има обаче много митове, които витаят около това тестено изделие, някои от тях са верни, други - не. Консултантите на френското списание Доктисимо са изготвили кратък списък с верните и грешни идеи за макароните.
Пълнозърнестите макарони съдържат повече фибри
Вярно. Пълнозърнестите макарони са направени от небелена пшеница и за това съдържат повече фибри, отколкото другите макарони.
Макароните с яйца са по-калорични
Грешно. И двата вида макарони има еднакъв брой калории, различно е времето за приготвяне и вкуса.
Макароните са италианскао изобретение
Грешно. Според легендите, Марко Поло е научил от китайците как да прави от тесто различни фигурки, които после се варят и се поднасят със сос.
Макароните са богати на витамини
Грешно. Съдържат много бавни захари, въглехидрати и малко протеини. Вечеря с макарони обаче може да ви донесе голяма част от необходимите витамини за деня, ако прецените правилно подправките - доматен сос за витамин А, сирене или кашкавал за калция и гъби за минералите.
Алергичните към глутен не могат да ядат макарони
Почти вярно. Непоносимостта към глутен, или т.нар целиакия, се дължи на реакция на храносмилателната система към съдържащият се в зърнените храни белтък, наречен глутен.
Хората, които имат такава алергия, могат да ядат само оризови или соеви макарони. В повечето китайски ресторанти можете да намерите точно такива.
Канелоните са по-калорични от равиолите
Вярно. Канелоните имат с 200 калории повече от равиолите, но значение за енергийната стойност на ястието имат и другите съставки, които влизат в приготвянето им.
Най-много се консумират спираловидните макарони
Вярно. След спагетите, разбира се. На трето място са макароните с форма на малки тръбички.
Сварени или сурови, макароните имат еднакво количество калории
Грешно. 100 грама сурови макарони имат 180 калории, а 100 грама сварени макарони – 120 клаории.
Причината е в това, че 100 грама сварени макарини получавате от около 80 грама сурови макарни, които са набъбнали от варенето и съдържат много вода.
От практична гледна точка, имайте предвид, че на опаковката енергийната стойност е за 100 грама сурови макарони.
Съществуват околко 50 вида макарони
Грешно.Цифрата е далеч по-голяма. Разновидностите са около 600. Освен италиански и китайски макарони, страни като Франция, Германия и Русия имат свои видове макаронени изделия.