28.04.2010 г.

Кафе Дорис: Целувайте се за здраве

Целувките подобряват комплексно качеството на живот - те предотвратяват образуването на бръчки, прогонват депресията и ни помагат да отслабнем. При двеминутно целуване изгаряме 15 калории.

Независимо дали е нежна, страстна или свенлива, целувката изразява любов. Любов към приятелите, любов към семейството или любов към специален човек. Когато се целуваме, не мислим за нищо. Отдаваме се на момента. Но малко от нас знаят, че освен изключително приятно, целуването е и полезно за нешето здраве. След една гореща целувка в мозъка ни се отделя "щастливият” хормон серотонин, който ни прави по-спокойни и отпуснати. А пенилетиламинът, който отговаря за влюбването, действа като стрелата на Купидон - пробужда сексуалното желание, в резултат на което сърцебиенето ни се ускорява. Разбира се, надали някой мисли за химия и за здравословен живот, когато е в обятията на любимия човек. В този миг влюбените искат единствено да удължат щастливото изживяване. Но една целувка оказва благотворно влияние не само върху трайността на тяхната любов, а и върху душите и телата им.
По време на целувка се активират 38 мускула на лицето и устата. Това предотвратява образуването на бръчки и поддържа еластичността на кожата. Нежностите са и едно от най-ефективните оръжия срещу стреса. Чрез тях се освобождават адреналин и допамин, които обезвреждат стрес-хормона кортизол. Така дългата и страстна целувка може да прогони депресията и черните ни мисли. Тя действа като 25 грама шоколад. Според експертите двеминутно целуване е достатъчно, за да изгорим 15 калории, така че ето ви още една причина да се целувате повече: заради елегантната фигура. А и заради имунната си система. Целувката ускорява пулса при мъжете до 110 удара в минута, а при жените до 108. Това подобрява кръвообращението, покачва се и температурата. При така наречената "френска целувка” пък разменяме телесни течности и с тях около 40 000 бактерии, което засилва защитните сили на организма. Дори раните заздравяват по-бързо, а болките минават по-лесно, ако се целувате редовно.Американските учени твърдят, че ако прекараме повече време в ласки с любимите, това може да удължи живота ни с цели 5 години.

18.04.2010 г.

SPAGGO: Розата до НДК

Добре дошли в Spaggo. Може би най-уникалното ново попълнение в графа „заведения” напоследък. Прекрасната къща седи като роза в квартала – несъмнено, още от улицата се отличава със свежите си цветове, на фона на сивите и скучни кооперации. Прекрачвайки прага ще се озовете пред цели три самостоятелни заведения, свързани помежду си. Изглежда, че Spaggo е първото по рода си заведение у нас, което предлага ресторант, кафе бар и детски кът на едно място.
Ресторантът се намира на първия етаж на пъстрата къща. Той грабва окото още преди да сте отворили вратата и сякаш прочел мислите ви, на прага ви посреща най-усмихнатия сервитьор. Това сякаш не се случва често, особено в следобедните часове на деня, когато се очаква персоналът вече да е изнервен до полуда от претенциите на клиентите.
Е, явно тук думата „изнервен” е нещо непознато. Обстановката предразполага към напълно отпускане – това е място,в коeто ярките цветове на интериора контрастират на тихата, ненатрапчива музика, приглушената светлина и меките отблясъци на приборите върху масите.. цветовете са свежи, но не се натрапват. Диваните и столовете са изключително меки и удобни и са разположени на достатъчно голямо разстояние, така че да не чувате за какво си говорят на съседната маса.
Отворена е и лятната градина – място, където всеки детайл е изпипан докарай. Истински разкошна кухня - съчетаваща традиционна със средиземноморска кухня.
И не забравяйте, че това е мястото, където може да вечеряте без да игнорирате детето си или да се притеснявате дали тормози околните с виковете си. Ресторантът има напълно самостоятелен детски клуб – на един етаж разстояние. Аниматорите на Funny обещават да дарят малчугана ви с цялото внимание на света, докато вие се наслаждавате на обяда или вечерята си. Собствениците на заведението пък са готови да ви гарантират страхотни рождени дни и празненства, на които хем да подарите на детето си най-незабравимото преживяване, хем да се повеселите с приятели на спокойствие само на един етаж разстояние. Детският клуб има всичко нужно за забавлението на вашия малчуган – пързалка, джунгла, басейн с топки и хиляди играчки. В допълнение, всеки родител получава уникален код и парола, с които може да наблюдава детето си директно чрез Интернет, тъй като целия ресторант е оборудван с видеокамери и Wi-Fi връзка.

Повече информация на: zavedenia.wordpress.com