27.12.2009 г.

Какво знаем за коледните традиции?

Въпреки че всички сме свикнали да празнуваме Бъдни вечер и Коледа и обичаме настроението и атмосферата на тези дни, много от нас нямат ясна представа откъде идват обичаите и традициите, пише в сайта Крисмас. Знаете ли например, че празникът Коледа е бил забранен в Англия през XVII в. и че Рудолф всъщност е момиче? Названието Коледа /англ. Крисмас/ например идва от староанглийски Christes Maesse или Christs Mass - Меса за Христос.

Името на дядо Коледа или Санта Клос /Санта Клаус/ идва от холандското име за св. Никола - Sint Nikolass, съкратено до "Sinterklass" след имиграцията в Ню Йорк. Когато холандците напускат града, името било поангличанчено и станало Санта Клос/Клаус или просто Санта.

Празнуването на Коледа се превърнало в престъпление през XVII в. при Оливър Кромуел, който обявил извън закона бодливата зеленика, бръшляна и имела. Макар мнозина да смятат, че съкращаването на Крисмас до Иксмас /писано Xmas/ е неуважително или пренебрежително, не е така. X е първата буква от името на Христос в гръцката азбука.
Първата коледна картичка е изобретена от англичанин през 1843 г. Като му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил, че с картичка поздравлението ще е по-просто и по-бързо. Идеята му станала толкова популярна, че успял да продаде дизайните си по един шилинг /5 пени/.

Всеки англичанин обича да си открадне целувка под имела през празниците, но обичаят е бил използван първоначално от келтите, за да решават спорове между враждуващи съседи. Докато британчетата очакват Дядо Коледа да им донесе подаръци на Бъдни вечер, испанските деца получават подаръците си от Тримата влъхви. В Италия малчуганите чакат Бефана - стара и добра вещица, германчетата чакат подаръци от специален ангел, наречен Кристкинд. Исландчетата са се уредили най-добре - посещава ги не един, а 13 различни Дядо Коледа.

Най-популярната коледна песен Jingle Bells първоначално е написана за Деня на благодарността. Композирана е от Джеймс Пиърпойнт през 1857 г. Отначало парчето се е казвало One Horse Open Sleigh /"Открита шейна с един кон"/.
Корените на традиционния коледен обяд с пуйка също е американски. Пуйката е била поднасяна като ястие в Деня на благодарността.

Традицията подаръците да се оставят в чорап идва от скандинавския фолклор. Според легендата практиката започнала когато Свети Николас - покровителят на децата - хвърлил торба със жълтици през комина на Бъдни вечер. Парите влезли в чорап, окачен над огъня да се суши.
Най-прочутият елен на планетата Рудолф всъщност е от женски пол. През това време на годината мъжките елени губят рогата си, а тъй като Рудолф все още е с рога, той поне биологично е момиче.
Колкото и да е странно, Дядо Коледа не винаги е имал този помощник в своето дело. Историята разказва, че Рудолф се е появил преди по-малко от 100 години – през 30-те години на миналия век.
Историята за Рудолф е написана от Роберт Мей и била в стихотворна форма. Пръв неин слушател и може би вдъхновител била 4 годишната дъщеричка на Мей – Барбара.
В оригиналната версия Рудолф е с червен нос и не е израснал на Северния полюс, заедно с другите елени на Дядо Коледа. Той живял в обикновено селце когато Дядо Коледа минал оттам, видял го и го харесал за водач на еленския впряг най-вече заради добрият му нрав и червеното носле.

Друга стара традиция е украсяването на коледната елха със светлини. Практиката започнала когато преследваните християни започнали да поставят запалена свещ на прозорците си, често в дърво или растение, като знак, че там ще се казват молитви.
Традицията на яденето на коледни пирожки със смес от орехи, стафиди и подправки по Коледа датира от XVI в., когато хората вярвали, че пирожките ще им донесат късмет.

Във Великобритания за късмет слагат пара в коледния пудинг, докато перуанците си осигуряват късмет на Коледа и през следващата година като носят яркосиньо бельо. Първите коледни курабии са се появили във Великобритания през 1847 г. Първоначално основани върху френския бонбон, те постепенно станали популярни, след като сладкарите започнали да поставят любовни девизи в сладкишите.
Първото коледно дърво пристигнало във Великобритания чак през 1841 г., когато съпругът на кралица Виктория - германецът принц Алберт, поставил елха в замъка Уиндзор.
Класическата коледна песен "Тиха нощ" вкъщност никога не е била писана специално. Църковният орган се повредил и австрийският викарий Йозеф Мор, потиснат от тишината в църквата му, съчинил мелодията.

14.12.2009 г.

НОВ РЕСТОРАНТ В СОФИЯ


Тринадесетте стъпала е името на новооткрития атрактивен ресторант до площад Славейков. Заведението е изключително оригинално и интересно. Дизайна на интериора ни пренася в света на рицарите и провокира мисълта за славни времена изпълнени с благородство и чест. Сравнително голямото вътрешно пространство е организирано в няколко свързани помещения, което създава чувство за уют и предразполага за приятно прекарване както на големи, така и на малки компании. Тези от вас, които са по-впечатлителни и имат набито око могат да забележат 13 различни символни елемента, които имат скрит смисъл и провокират въображението ви. Пример за това е картата на България, която е изобразена огледално на един от таваните. Ако се чудите защо картата е обърната наопаки - погледнете в чашата си и ще видите как тя е побрала цялата ни родина. Другите енигми оставяме на вас.

За кухнята може да се говори много и за целта ще публикуваме отделни материали. Оборудването е по най-съвременните стандарти, а храната е съобразена с българските кулинарни традиции. Всичко се приготвя с внимание и любов и, ако атмосферата ви се е сторила привлекателна и интересна, то храната със сигурност ще ви накара да идвате по-често.