19.05.2009 г.

Българска кухня в Шератон



С голямо удоволствие днес ще ви представим Механа София и Елица Котева - майстор готвач там. Механа София е заведение със стил, излъчващ уют и удобство. Разположено е в достолепната сграда на хотел "Щератон" в самия център на София. Нарича се механа защото се помещава в основите на хотела, но в действителност представлява наистина класен ресторант, които напълно заслужава всяка една от петте звезди на категорията си. Удоволствието да го посетите и да опитате повече неща ще ви струва около 40-50 лева на човек, но със сигурност шансовете да останете много доволни са почти 100 процентови. Има и обедно меню, което е само 14лв.!!! Интериора вдъхва чувство на уют и високо качество. Има уникален мек килим който е дълбок поне 5см и направо може да ви се прииска да си събуете обувките и да потънете в него. Кухнята в механа София е... Превъзходна!


Днес ще спрем вниманието си на един от елитните членове на кулинарния екип - Елица Котева. Много от вас сигурно са я виждали сутрин по телевизията заедно с Гала в "На Кафе". Елица е един от двамата финалисти в конкурса "Кухнята на Гала". Тя е на 38 години, 18 от които е била главен готвач и сладкар в хотели и ресторанти. Самото и присъствие в ресторанта говори за качеството и нивото на кухнята. Любимата кухня на Елица е българската, италианската, арабската, френската...

Механа София е мястото където можете да опитате на живо всички ястия, които сте гледали в кулинарното състезание! Това уникално преживяване ще ви вдъхнови и ще ви потвърди още веднъж, че начина на приготвяне на храната и нейното поднасяне имат съсществена стойност за качеството на живота. Наздраве!


12.05.2009 г.

Опит за сладоледена къща

От където и да го погледнеш нещата не вървят на добре.
Обръщайки се малко назад във времето забелязваме едно примамливо присъствие на новопоявилата се верига сладоледени къщи Jimmy’s. Оригиналният интериор, униформите на персонала и специализираното в сладкарската сфера меню наистина правят добро впечатление. Но реална ли е тази приказка?

За съжаление, ако в началото не ни е правило впечатление ниското качество на обслужването и мръсните прибори, то сега това е само малка част от отблъскващите недостатъци на това заведение. Е, да ... порциите бяха по-големи, по-вкусни, на определено по-ниска цена. А и не на всяка крачка се срещаха сладоледени къщи с хубаво, богато меню в София. Гофретите са чудесни, палачинките също ... айс кафето е чудесна напитка за топлите дни. Винаги сядам с удоволствие да похапна нещо сладичко, но никога не съм ставала без поне малко дразнение или проблем по време на престоя ми.

Както всяко нещо у нас и в сладоледени къщи Jimmy’s се изтарикатиха по най-грозен начин: Защо да не дигнем цените с близо 40%? Нима това, че оборудването плаче за ремонт, персонала за преквалификация, а помещенията за нова вентилация не е основателна причина да се дигнат цените? Хора, не очаквайте чудеса, ами отделете 40 стотинки за сухата сметана към кафето си, докато се гъчкате на приличащите на капачки от бирени бутилки маси. Ако сте жадни заведението предлага цяла бутилка минерална вода (500 мл) за 2 лева ... е, поне вече не сервират минерална вода на чаши, която беше минерална почти колкото мен. И не се притеснявайте за мръсните прибори – веднага ще ви ги сменят, а ако и новите не блестат от чистота – пак ще Ви ги сменат с усмивка на лицето.
Препоръчвам заведението да се посещава в НЕ пикови часове, в противен случай рискувате поръчката да се забави двойно, или да е истинала. Изрично молете за пепелници, защото не е прилично да се тръска по земята, поради липса на сервитьор, който да ви обслужи. Също така избягвайте консумацията на чист сладолед под марката Jimmy’s – има вкус на не добре разбит и замразен крем от нишесте.